Mi is az a vektorgrafika?

Az iskolából is megtanulhattuk már, hogy “a vektor irányított szakasz”, ami nem jelent mást, mint mennyiség, amelynek nagysága mellett iránya is van. Ez az alap elgondolás. A vektorgrafika azonban tovább megy ezen a nyomvonalon és olyan íveket, egyeneseket és pontokat és sokszögeket használ, amik leírhatóak egy koordináta rendszerben különféle matematikai képletekkel. A valóságban persze rengeteg járulékos adatot kell még menteni, de ez még így is jóval kisebb adatmennyiség, mint ha képpontról képpontra rendelnénk információkat egy adott objektumhoz.

Mindenki találkozott már vektorgrafikával, még ha nem is tudatosult benne. Minden egyes betű, ami megjelenik böngészőnkben vektorgrafikus. Sokszor tapasztaljuk letöltött képeknél, hogy ha belenagyítunk zavaróan fűrészfogas lesz. Ha nagy eltérés van a kép eredeti és a felhasználási mérete, felbontása között, akkor a bit-képalapú feldolgozás problémás lehet. Ezért találták ki a vektorgrafikát. A vektorgrafikus programok – ilyen például a CorelDraw– egészen más közelítést alkalmaznak.

A vektoros grafikák (egyenesekből és görbékből állnak, amelyeket a geometriai sajátosságaikat meghatározó matematikai képletek /=vektorok/ írnak le) legfőbb előnye, hogy függetlenek a felbontástól, ezért szabadon módosíthatjuk őket, anélkül hogy az élességüket vagy a részletességüket befolyásolnánk – ugyanolyan éles határvonalakkal rendelkeznek átméretezés vagy éppen PDF formátumba mentés után. Éppen ezért a vektoros grafikák a legjobb formátumok olyan munkák létrehozásához, mint például a logók, amelyeket különböző méretekben, különböző felületeken kell felhasználni.

Egy logót minden grafikus vektorosan készít el, hiszen ezzel lehetőség nyílik később a felhasználási módokat bővíteni. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy nem egyszerű átalakítani egy-egy vektoros ábrát, illetve nem mindenkinek vannak meg a szükséges szoftverei és az azok működtetéséhez kellő tapasztalat sem. Amit kifejezetten ajánlatos vektorosan elkészíttetni: nagyméretű plakátok, poszterek, plotterrel megvalósítandó képek, olyan képek, melyeknél kulcsfontosságú a pontos méretezés, ikonok, logók, és mindent, ami egyszerű ábra…

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..